“Sanaldan Gerçeğe” sloganı ile yola çıkan ve Euroformula serisinde gösterdiği etkili performans ile dikkatlerini üstüne çeken Cem Bölükbaşı, önümüzdeki sezon Charouz Racing takımı ile Formula 2’de yer alacak. Sezon başlamadan grid’de yola çıkalım ve ön değerlendirme yapalım.
Genel Yapı
Bilmeyenler için Formula 2 serisinde tüm araçlar temel olarak aynı yapıdadır. Şasi, üretici Dallara tarafından tasarlanıyor ve motor üretimi ise Mecachrome firması tarafından yapılıyor. Seride fark yaratanlar ise takımlarda çalışan mühendisler ve pilotlar oluyor. Yarış için yapılan araç ayarları ve strateji tercihleri fark yaratan etkenler. Pilotların geri bildirim yeteneği bu konuda büyük önem taşıyor çünkü takımların yarış hafta sonlarından sadece tek bir antrenman seansı var.
Araçların yapısı eşit olsa da takımlar, pilotlarının yanında mühendisleri ile de fark yaratıyor. Prema veya ART gibi şampiyonluk savaşı veren takımlar hem bütçe hem de mühendislik imkanının daha çok olması ile öne çıkmayı başarabiliyorlar.
Format
Formula 2 yarışları, Formula 1 hafta sonlarında Formula 1 seanslarından önce yapılıyor. Geçtiğimiz sezon sekiz hafta sonunda 24 yarış düzenlendi. Bu sezon ise 14 hafta sonunda toplam 28 yarış yapılacak. Geçtiğimiz sezon iki sprint yarışı ile bir ana yarış yapılırken bu sezon ise bir sprint yarışı ve bir ana yarış yapılacak.
Sıralama turlarının sonucu, ana yarışın sıralamasını belirler. Sprint yarışının sıralaması ise ilk 10 sıra ters grid yapılarak oluşturulur. Yarışların puanlamaları da farklıdır:
- Sprint Yarışı: 15–12–10–8–6–4–2–1
- Ana Yarış: 25–19–15–12–10–8–6–4–2–1
Pole pozisyonu elde eden pilot dört puan elde ederken, yarışın en hızlı turuna iki puan veriliyor.
Akademi Pilotları
Formula 1 takımları yetenekli ve beğendikleri sürücüleri akademilerine alarak destek sağlar. Gelişimlerinin yanında koltuk bulmalarına yardımcı olurlar. Pilotlar, yeterince gelişir ve başarılı olurlarsa Formula 1’e terfi olabilir. Örnek vermek gerekirse önümüzdeki sezon Formula 1’de, Red Bull akademisinde yer almış/alan 7 pilot var.
Bu sezon Formula 2 serisinde de Red Bull beş pilot ile tepeye çıkıyor. Şaşırtıcı şekilde bu sezon Ferrari akademisinden bir pilot seride yer almıyor. Akademi bünyesinde yer alan pilotlar:
- Red Bull Junior: Dennis Hauger, Jehan Daruvala, Liam Lawson, Jüri Vips ve Ayumu Iwasa
- Alpine Academy: Jack Doohan ve Olli Caldwell
- Williams Academy: Roy Nissany ve Logan Sargeant
- Sauber Junior: Theo Pourchaire
- Mercedes Academy: Frederik Vesti
Şampiyonluk Savaşı
Prema geçtiğimiz iki sezonu hem pilotlar hem de takımlar şampiyonluğunu kazanarak bitirdi. Doğal favori olarak bu sezona girecek ve bu sezon iki Red Bull akademi pilotu ile yarışacaklar. Dennis Hauger geçtiğimiz sezon Formula 3 serisini yine Prema takımı ile domine etti. Sezonu ise 205 puanla şampiyon tamamladı. Takım arkadaşı Jehan Daruvala ise üçüncü sezonuna giriyor. Başarısız geçen Carlin sezonlarından sonra tecrübesini kullanarak zafere gitmeye çalışacak. Şampiyonluk adayı olsa da Formula 1 kapısı takım arkadaşına göre daha kapalı konumda duruyor.
Tam olarak ne olacağını asla bilemezsiniz, şampiyona daha başlamadı bile. Ama evet, hedef şampiyonluk. Bu, Fred (Alfa Romeo takım patronu) ve benim bu sezon için belirlediğimiz bir hedef. Mutlaka bir gereklilik değil ama hedef bu. -Theo Pourchaire [1]
2023 yılında Alfa Romeo koltuğuna geçmesi beklenen Theo Pourchaire ise ART adına şampiyonluk savaşı verecek. 18 yaşındaki Fransız pilot geçen sezonu iki galibiyetle bitirmişti. Sezon içindeki formu ve Monaco sıralama turlarında yarım saniye farkla elde ettiği pole pozisyonunu ile dikkatleri üstüne çekmişti. Bu sezon baskıyı üzerinde daha çok hissedecek çünkü ART takımı her iki şampiyonluğu da yeniden kazanmak istiyor. George Russell ve Nick De Vries’den sonra yeni bir şampiyon çıkarabilirler.
Geçtiğimiz sezon şanssız bir F2 sezonu yaşasa da DTM serisinde son yarışta şampiyonluğu kaçıran Red Bull akademi pilotu Liam Lawson da ikinci senesinde şampiyonluk savaşı vermeye çalışacak. Hitech pilotu ve bir diğer Red Bull akademi pilotu Juri Vips de iyi bir çaylak sezonundan sonra bu potaya girmeye çalışacak başka isim gibi duruyor. Fakat tıpkı Formula 1’de olduğu gibi beklentilerin her zaman gerçeği yansıtmadığını da unutmamak gerek.
Cem’den Beklentiler
Sanal yarışlarda binlerce saat antrenman yapıp, Formula 1 E-spor yarışlarında dünya şampiyonlukları kazanırken hayalimde hep bir gün gerçek yarış pistlerinde de yeteneklerimi gösterebileceğim düşüncesi vardı. -Cem Bölükbaşı [2]
Cem’in mücadele edeceği takım olan Charouz Racing System maalesef şampiyonluk savaşı vermekten uzak kalan bir takım. 2018 yılında seriye girdiler, 2019 yılında ise Sauber desteğini arkalarına aldılar ve Sauber akademi pilotları ile yarıştılar. Fakat anlaşma sadece bir sezon sürdü ve yolları ayırdılar. İlk üç sezonda orta sıralarda kalsalar da geçtiğimiz sezonu 11 takım arasında ancak 10. olabildiler.
Takım geçtiğimiz sezon 28 puan toplarken 25 puanı David Beckmann, sprint yarışlarında elde ettiği iki podyum ile getirdi. Fakat finansal sorunlar nedeniyle Beckmann sezonu takımla tamamlayamadı. Pilot kadrolarını başarıya endeksli şekilde kuran bir takım değiller.
Cem’in tecrübe ve takım dezavantajlarına bakarsak şampiyonluk savaşı vermesini beklemek hayalcilik olur. Fakat iyi sonuç almak istiyorsa Cem iyi geri bildirimler verip tek turlarda başarılı olursa kendisini üst sıralara atmalı. Sprint yarışlarında uygulanan ters grid sayesinde sıralama turunda 10. olmak ilk yarışta onu pole pozisyonuna taşıyacak. Bu da ciddi puan, podyum ve galibiyet şansı demek. Beckmann bu takım ile podyum yapılabileceğini gösterdi. Cem, insanları etkilemek istiyorsa yeteneklerini göstermeli, en azından puan savaşı verebilmeli ve istikrarlı bir performans sergilemeli.
Süper Lisans
Pilotlar, Formula 1’de yarışabilmek gerekli süper lisans puanlarını toplamak için de mücadele ederler. Süper lisans bir puan sistemi olup son üç yıl içerisinde 40 puan toplanması halinde kazanılıyor. Cem, geçen sezon ve bu sezon yarıştığı FRAC ve Euroformula Open serilerinden toplam altı puan topladı. Formula 2 şampiyonasında ilk üçe girerek veya IndyCar şampiyonu olarak gerekli 40 puanı tek sezonda toplama imkanı var.
Bazı pilotlar sezon içerisinde farklı serilerde aynı anda yarışırlar ve hem tecrübe hem de toplayabildikleri kadar süper lisans puanı almaya çalışırlar.
F2 Mezunları
GP2/F2 2005 yılından beri devam ediyor. 2016’da F2 ismine geçen seriden bir çok mezun F1’e adım attı. İlk sezon şampiyonu Nico Rosberg ve bir sene sonra mutlu sona ulaşan Lewis Hamilton, Formula 1’de de şampiyonluğa ulaştılar. Lewis şampiyonlukla yetinmeyip tarih kitabını tekrardan yazdı.
F1 gridinin genç yetenekleri Pierre Gasly, Charles Leclerc ve George Russell seride şampiyonluğa ulaşmayı başardı. Gasly tarihin son GP2 şampiyonu olmuştu. Charles ve George ise F2 ismiyle yarışılan ilk iki sezonda şampiyon oldular.
Formula 2’de şampiyon olmayı başaran isimler sonraki sezon şampiyonada yer alamıyor. O yüzden doğru sezonda şampiyon olmak da ayrı bir önem taşıyor. 2014’den bu yana şampiyon olan sekiz pilotun altısı Formula 1 koltuğu buldu. 2019 şampiyonu Nick De Vries aradığı şansı yakalayamadı. Fakat Formula E serisine geçti ve 2021 yılında şampiyonluğa ulaştı. 2021 şampiyonu Oscar Piastri ise akademisinde yer aldığı Alpine takımı ona koltuk bulamadı. Bu yüzden 2022 sezonunu Alpine’de yedek pilot olarak geçirecek. Son üç yıldır girdiği serileri şampiyonluk kazanarak geçen Piastri’nin geleceği oldukça parlak.
Şans
F2’de yarışmak oldukça büyük bir şans. Birçok zorluğu, pozitif ve negatif yanları var. Fakat motor sporlarının en üst seviyesinin bir altında bile yer alarak büyük bir iş başarıyor. Cem’in elindeki şansı iyi kullanacağını ve ülkemiz adına önemli bir kapıyı açacağını umut ediyorum. Ülkemizdeki motor sporlarına olan ilgiyi ve merakı Cem’in yükselişi ile birlikte doğru şekilde değerlendirmemiz lazım.