Formalar bazıları için bir kumaş parçasından ibarettir. İki takımdaki futbolcuların birbirinden ayırt edilmesi onlar için önemlidir. Renkler veya tasarımlara fazla kafa yormazlar. Bazıları için ise takımların kültürünü simgeler. Onlar için formalar takımlarının geçmişi ve geleceği arasında bir köprü görevi görür. Kulüplerin büyüklüğü formalarında taşıdıkları tarih ile ölçülür. Bir forma meraklısı olarak kendimi ikinci sınıfa koyanlardanım. Günümüzde pazarlama stratejisi olarak minimum üç forma çıkaran takımların her sezon yeni tasarımlarını merakla bekliyorum. 2021-22 sezonunda Avrupa mücadeleleri de başlamışken tanıtılmayan forma kalmadı. Tamamen sübjektif olarak bu sezonun en iyi ve en kötü formalarını sizler için derledim. İlk olarak Avrupa’daki en iyi 10 forma ile karşınızdayım.
10. Tottenham Deplasman
Bu sezon “Elit” kategorisindeki takımlarına yenilikçi iç saha formaları yapmayı tercih eden Nike, Tottenham’da tam tersine bir tasarım politikası izledi. İç saha forması 1900’lü yılların başında kullanılan bembeyaz formanın bir benzeriyle geleneksel çizgide olunca yenilikçi bakış açısı deplasman formasında kullanıldı. Siyah arka planın üzerinde formanın tamamını kaplayan uzay temalı grafik daha önce görülmemiş bir tasarım. Sade iç saha formasının üzerine gelen, karmaşık olmasına rağmen sahada sırıtmayan şahane bir deplasman forması. Kulüp, üretici firma ve sponsor baskılarının neon yeşili seçilerek tamamladığı forma listeme son sıradan giriş yaptı.
9. Beşiktaş Deplasman
Beşiktaş’ın çıkardığı siyah formalar her zaman dikkat çekici olmuştur. Tabii bunda 100. yılda kazanılan şampiyonluğun bir parçası olan bağcıklı formanın da etkisi olması muhtemel. Yine de siyahın asaletini Beşiktaş’a yakıştıranlardanım. 2014-15 sezonunda kullanılan unutulmaz siyah formadan sonra ilk kez kartal deseniyle karşı karşıyayız. O formada kartal tüylerini desen olarak kullanan Adidas’ın bu sefer kartal kanadını kullandığını görüyoruz. Eskiye güzel bir selam çakan yeni siyah, yaka tasarımı ve Adidas üç bandının beyaz kullanımıyla kendi farkını ortaya koyuyor.
8. Inter Alternatif
Geçen sezon Fenomen Ronaldo’yla özdeşleşen siyah-gri yatay çubuklu formayı yeniden yorumlayan Nike, bu sene de 1990-92 arasında giyilen beyaz deplasman formasına tekrar hayat verdi. En kötü 10 forma arasında yer vereceğim iç saha formasından sonra ilaç gibi gelen alternatif formanın ilginç tarafı, dört farklı detay rengine sahip olması. Neon renkler göğüs bandında kullanılırken hazırlanan monokrom arma formaya ayrı bir renk katmış. Inter-Nike iş birliğinin her sene imrenerek bakılan bir formayı muhakkak çıkardığını düşünürsek bu seneki piyango bu formaya vuracak gibi duruyor.
7. Göztepe İç Saha
Göztepe’nin iç saha forması, kültürüne sahip çıkmasının yanı sıra Umbro markasını ülkemize döndürmesi şerefine bile listede kendisine yer bulmalı. Türkiye’nin son senelerde benzer formalara hapsolduğunu düşünürsek bu tarz adımlar formacılık için çok önemli. Göztepe kültürüne armadan gelen dört parçalı iç saha forması burada diyagonal bir açıyla oluşturulmuş. Formadaki yenilikçilik bu diyagonal tasarımla birlikte gösterilirken, ismi stadına verilen takımın efsanesi Gürsel Aksel’in Göztepe formasının kıymetini anlatan sözü yaka içinde kendine yer bularak geçmişle bütünleşmeyi sağlıyor.
“Biz bugüne kadar Göztepe’de formamıza hiç ihanet etmedik, ettirmedik. Size şerefli bir forma bıraktık.”
6. Arsenal Alternatif
Arsenal-Adidas ilişkisi üçüncü sezonunda da formacılıkta güçlü bir etki bırakmaya devam ediyor. İlk sezonda 1991-93 arasında kullanılan çürük muz lakaplı formaya inanılmaz bir atıf yapılırken bu sene de 1994-95 sezonunda giyilen şimşek desenli mavi formaya çok güzel bir gönderme karşımıza çıkıyor. Şimşek desenine kırmızı detay rengiyle çekilen kontürün formaya katkısı mükemmel. Adidas’ın elit takımlarına yaptığı alternatif formaların kesinlikle en iyisi olan bu formanın tek eksiği monokrom arma kullanılmaması olabilir. Yine de bu ilişkinin ileride yapacağı formaları heyecanla beklememizi sağlayacak olduğu kesin.
5. Trabzonspor İç Saha
Listenin ortasına gelirken sezonun ülkemizdeki en iyi formasını sunarak Türkiye defterini burada kapatıyorum. Nike kataloğuna muhtaç kalan Trabzonspor, son yıllarda gelen Macron anlaşmasıyla kendisine yakışır tasarımları taraftarlarıyla buluşturuyor. Geçen sezon lacivert-bordo renklerle Trabzon camiasında tartışmalara sebep olan iç saha forması bu sene kulübün gerçek renklerine geri döndürüldü. Tertemiz bir çubuklu görünümünde olsa da uzaktan bakınca anlaşılmayan bir desene de sahip. Bu formada iki özelliğe hayran kaldım. Birincisi 1991-92 sezonunda giyilen çubuklu formadaki yaka tasarımının aynısını görmekteyiz. İkincisi ise TFF kuralları sebebiyle sırtta kullanılamayan çubuklar gradyan geçişle kuralların çevresinden dolaşarak sırta taşınıyor. Umarım beyaz şort ve konçla birlikte kullanılarak klasik kombinde gösterime çıkar.
4. Bayern Münih Deplasman
Bir Bayern taraftarı olarak listeye tuttuğum takımdan bir forma dahil etmesem olmazdı. İç saha formalarında taraftarıyla sorunlar yaşasa da genel anlamda diğer formaları koleksiyonluk yapan bir takım Bayern Münih. En son Şampiyonlar Ligi’ni kazandığı 2012-13 sezonunda iç saha formasının detay rengi olarak kullanılan altın rengi bu formayla geri dönmüş oldu. Geçen sene Barcelona’da gördüğümüz siyah-altın rengi uyumu bu sene burada karşımıza çıkıyor. Kulübün armasında yer alan Bavyera bayrağındaki eşkenar dörtgenler sol omuz ve sağ etekte çarpraz şekilde altın rengi noktalar kullanılarak formaya eklenmiş. ‘Almanya’nın altın takımı’ imajının verildiği formadaki asil duruş kendisini her yerden belli ediyor.
3. Liverpool Alternatif
Geldik ilk üçe. Sarı renk Liverpool tarihinde her zaman ayrı bir öneme sahiptir. Deplasman formalarının sıkça tercih edilen renklerinden biri. 2014-15 sezonundan beri kullanılmayan sarı, uzun bir aranın ardından Liverpool formasında yerini aldı. İkinci senesinde olan Nike sponsorluğunun şu ana kadar açık ara en iyi forması. Formadaki en beğendiğim detay olan yaka ve kol uçlarında kullanılan dama deseni Liverpool’un meşhur Kop tribününde dalgalanan bayraklardan esinlenerek formaya eklenmiş. Kulüp kültürüne göndermelerde bulunan formalar her zaman hoşuma gitmiştir, bu formanın ilk üçe girmesindeki ana nedenlerden biri de bu.
2. Juventus İç Saha
Juventus, alternatif formada bir skandala imza atmış olsa da iç saha forması bu sezonun açık ara en iyi çubuklusu. En son 2017-18 sezonunda gördüğümüz standart Juventus çubuklusu yenilikçi tasarımların ardından “Ben buradayım!” dedi. Ronaldo’nun takımda olduğu üç sezonda bu kadar kusursuz bir forma giyememesi ayrıca üzücü oldu. 2019-20 sezonunda Juventus tarihinde eşine az rastlanır bir yenilikle tasarlanan parçalı forma sonrası eleştirilecek tek bir yönü yok formanın. Yaka tasarımı Adidas’ın Condivo 21 kalıbından olan çubuklu eğer Puma anlaşması olmasaydı Fenerbahçe’nin bu sezonki çubuklusu olacaktı. Juventus’a dönecek olursak, üç senelik yenilikçi çizginin üstüne gelen sade ve geleneksel tertemiz bir forma sezonun en iyi forması olmayı az farkla kaçırdı.
Bonus: Bayern Münih Oktoberfest Özel ve Samsunspor Alternatif
Zirveye geçmeden önce listeye almadığım ama çok beğendiğim iki formadan da bahsetmek istiyorum. Birincisi Bayern Münih’e yapılan Oktoberfest özel forması. Adidas, Almanya’nın Bavyera bölgesinde her sene düzenlenen dünyanın en büyük bira festivali olan Oktoberfest zamanı genelde tek maçlık ve reklam amaçlı forma tasarlıyor. Bu sene tasarlanan formada, o bölgenin kıyafetlerinde kullanılan yeşil renkle altın rengi birleşince mükemmel bir forma çıkmış ortaya.
İkinci forma ise Samsunspor Alternatif forması. Geçen sezon alternatif formasına Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ü ekleyen Samsunspor, bu sezon çok önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza atarak formasını satışa sundu. “Kadına Şiddete Hayır” temasıyla çıkan formada 15 farklı dilde bu cümle yazıyor. Ülkemizin kanayan yarasına değindikleri için Samsunspor yönetimi bir alkışı hakkediyor.
1. Manchester City Deplasman
Sıra geldi sezonun en iyi formasına. Bu forma sadece listenin en iyisi değil, aynı zamanda formacılığa yepyeni bir bakış kazandıran bir iş. Baktığınız zaman dümdüz beyaz bir forma üzerinde logo ve sponsor baskıları var diyebilirsiniz. Ama o baskılar pembe-mavi-mor-turkuaz renklerini içeren gradyan geçişlerle yapılarak formacılık tarihinde hiç yapılmamış bir işe imza atıldı. Formanın numara ve isim baskıları da aynı tonlarda olunca mükemmel bir kompozisyon çıkıyor ortaya. Her ne kadar Premier League kuralları çerçevesinde o numara ve isim baskılarının kullanılması yasak olsa da Avrupa maçlarında bu baskılarla daha güzel bir forma ortaya çıkacaktır. Puma anlaşmasıyla beraber bu tarz yenilikleri deneyen Manchester City, bu sene kullandığı yanar döner logoyla önümüzdeki senelerde çıkacak formalara öncülük edeceğini gösterdi. Forma koleksiyonu yapan herkesin kesinlikle alması gerektiğini düşündüğüm bu forma Puma’nın da son senelerde yaptığı atılımın meyvesini topladığına açık bir işaret.