BREZİLYA
Dünya Kupası tarihindeki en başarılı takım olan Sambacılar, Katar’a FIFA sıralamasında en üst basamakta yer alarak geliyor. 2002’den beri bir türlü aradığını bulamayan Brezilya bu sefer daha umutlu. Her zaman büyük bir kadro derinliğine sahip olan “Seleço”, teknik direktör Tite’nin oluşturduğu dostluk havasıyla turnuvanın her zaman olduğu gibi en büyük favorilerinden.
Her ne kadar büyük yeteneklerden oluşsa da tüm gözler yine takımının en büyük yıldızı olmaya devam eden Neymar’da olacak. 2014’de kendi evlerinde yarı finalde Almanya’dan Dünya Kupaları tarihinin en unutulmaz maçlarından birinde tokat yiyen Brezilya, 2018 Rusya’da da Belçika’nın “Kırmızı Şeytanları’na” takılmıştı. Turnuvadaki geçmiş deneyimleri kalp kırıcı ve acı verici olan Neymar, belki de ilk defa bu kadar konsantre bir şekilde turnuvaya geliyor. Paris Saint-Germain’in yıldız ismi sezonun geride kalan kısmında adeta gözlerimizin pasını silen bir performans sergiledi ve uzun zaman sonra yeteneklerinin ne kadar büyük olduğunu bize gösteren bir futbol oynuyor. Dünya Kupası Güney Amerika elemelerinde 16 gol atan Sambacılar bu sefer adını tarih kitaplarına yazdırmak için elinden gelenden fazlasını yapacak gibi görünüyor.
Tite yönetiminde elemelerde maç başına ortalama 2.5 gol atan Brezilya, Mart 2019’da Çek Cumhuriyeti’ne karşı oynadığı hazırlık maçından bu yana Avrupa’dan kimse ile karşılaşmadı. Avrupa’dan bir rakiple karşılaşmadan bu kadar uzun bir periyot en son 1954 Dünya Kupası’na katılımlarından önceydi.
Brezilya kadrosuna baktığımızda herhalde en büyük sürpriz Roberto Firmino’nun yer almaması diyebiliriz. Geçen sezonu formsuz geçiren Liverpool’un yıldız ismi bu sezona ise çok iyi başlamıştı. En ileri uçta Tite’nin Gabriel Jesus ve Richarlison arasında tercihi büyük ihtimalle Richarlison’dan yana olacaktır. Brezilya formasıyla çıktığı son 6 maçta 7 gol ve toplamda 24 maçta 17 gol kaydeden Richarlison, Tite’nin göz bebeklerinden. Son yıllarda milli takım rotasyonuna dahil olan Raphinha, Antony, Vinicius Jr, Rodrygo ve Gabriel Martinelli ile korkutucu bir kanat rotasyonuna sahip olan Brezilya 2006’dan sonra belki ilk kez bu kadar derin kadro derinliğine sahip. Orta sahada, kariyerinin zirvesinde olan Casemiro ve bu yaz Premier League’e giden bir başka isim olan Paqueta; Tite’nin dinamoları olacak. Defansta son kez Dünya Kupası’nda forma giyecek olan Dani Alves ve Thiago Silva önderliğindeki Brezilya, kaleci konusunda ise Alisson Becker ve Ederson gibi iki büyük lükse sahip.
Brezilya, 2002’den bu yana ilk Dünya Kupası’nı kazanmak için ilk defa bu kadar iddialı diyebiliriz. Bu sefer daha derin bir kadro ve daha çok tatiksel varyasyonlara sahip olan Tite ve öğrencileri bakalım kupa hasretine son verebilecekler mi?
SIRBİSTAN
Euro 2020’ye katılamayan Sırbistan, 2010 ve 2018 Dünya Kupası’nda ilk turda elenmişti. Katar 2022’de grubunda; Brezilya, İsviçre ve Kamerun bulunan Sırplar gruptan çıkmayı umuyor. H Grubu ile ölüm grubu olarak adlandırabileceğimiz G Grubu’ndan üst tura çıkmak için mücadele edecek ‘Beyaz Kartallar’ sürpriz peşinde. Dünya Kupası Avrupa elemelerinde Portekiz, İrlanda Cumhuriyeti, Lüksemburg ve Azerbaycan’dan oluşan grubu lider bitirerek sürpriz yapmıştı. Form grafiğini UEFA Uluslar Ligi’nde de devam ettiren Sırbistan; Norveç, İsveç ve Slovenya’nın olduğu grubu lider tamamladı.
İyi ve gelecek vaat eden bir jenerasyon yakalayan Sırplar teknik direktör Dragan Stojkovic önderliğinde hücum odaklı ve göze hoş gelen bir futbol oynuyor. 3-5-2’yi kullanan Stojkovic’in en büyük kozu Mitrovic, Vlahovic ve Dusan Tadic’ten oluşan hücum hattı. Onları destekleyen Sergej Milinkovic-Savic ve Lukic orta sahasına; Kostic ve Zivkovic ikilisinden oluşan kanat bekleri eşlik ediyor. Büyük bir hücum potansiyeline sahip Sırbistan turnuvanın sürprizlerinden olabilir. Net bitiriciler, yetenekli orta sahalar ve hızlı hücum bekleri ile bizlere keyifli bir oyun izleteceklerinden hiç şüphemiz olmayacak.
2015 yılında Segej Milinkovic-Savic önderliğinde U20 Dünya Şampiyonu olan Sırbistan sonunda aradığı jenerasyonu ve teknik direktörü bulmuş gibi gözüküyor. O takıma teknik direktörlük yapan Veljko Paunoviç Katar’a gidecek Sırbistan için, “Bu Sırp takımı oyununun zirvesinde” diyor. Hırvatistan’ın yaptıklarını ilerleyen yıllarda Sırp Milli Takımı’ndan da görebiliriz ve bunun ilk adımı bu Dünya Kupası olabilir.
Yazar: Oğuzhan SEYHAN
İSVİÇRE
Dünya Kupası’nın spotları altında kendisine 12. kez yer bulan İsviçre için turnuvanın gediklilerinden diyebiliriz. Dünya Kupası tarihinde çeyrek finalden (1934, 1938, 1954) öte başarısı olmayan İsviçre’nin mütevazı kadrolarla çoğu zaman büyük takımlara çıkardığı zorlukları izlemek bu turnuvayı keyifli kılan detaylardan.
2022 Dünya Kupası elemelerinde İtalya, Kuzey İrlanda, Bulgaristan ve Litvanya ile aynı grupta yer alan İsviçre, grubu 5 galibiyet ve 3 beraberlikle namağlup şekilde lider bitirerek adını finallere yazdırdı. Son Avrupa Şampiyonu İtalya’nın önünde grubu namağlup ve yalnızca 2 gol yiyerek bitirmiş olması turnuvadaki rakiplerinin ciddiye alması gereken bir durum olarak ortada duruyor ki İsviçre, grubundaki Brezilya ve Sırbistan ile 2018 Dünya Kupası’nda da aynı grupta yer almış ve grubu Brezilya’nın ardında ikinci sırada tamamlayarak son 16’ya adını yazdırmıştı.
Bireysel isimlere bakıldığında oldukça dikkat çeken bir kadroya sahip olan İsviçre’de şüphesiz ilk hedef gruptan çıkmak. Gruptaki diğer rakiplerinden Brezilya ile birlikte son 16’ya kalacak iki takım arasında kesinlikle ancak Kamerun ile yapılacak ilk maçtan alınacak sürpriz bir sonuç İsviçre’yi turnuvanın kalanını televizyondan takip edecek noktaya getirebilir. Gruptan ikinci olarak çıktığı takdirde; Portekiz, Uruguay, G. Kore ve Gana’nın bulunduğu H grubunun lideri ile oynayacak olan İsviçre’nin final yolu taşlar ve dikenlerle döşenmiş durumda. Geçmiş tecrübelerini de işin içine katarsak İsviçre’nin çeyrek final yapması sürpriz olmaz.
Hep beraber tarih yazmak istediklerinden bahseden Teknik Direktör Murat Yakın ve öğrencileri turnuvada gidebildikleri yere kadar gitmek istiyorlar. Bu hedef her ne kadar çok düşük ihtimalli olsa da geçmişteki çeyrek final başarısının üzerine çıkıp yarı final olmalı diye düşünüyorum.
KAMERUN
Dünya Kupası Afrika Elemeleri’nde Fildişi Sahili, Mozambik ve Malavi ile D grubunda mücadele eden Kamerun burada oynadığı 6 maçta 5 galibiyet 1 mağlubiyet alarak 15 puanla Fildişi Sahili’nin 2 puan önünde adını üst tura yazdırarak Kıta’nın güçlü ekiplerinden Cezayir’in rakibi oldu. Cezayir’i 2 maçın sonunda uzatmalarda mağlup eden İnatçı Aslanlar Katar 2022 biletini cebine koymuş oldu.
Tarihinde sekizinci kez finallere kalmaya hak kazanan Kamerun’un kupadaki en önemli başarısı İtalya 1990’da sergilediği çeyrek finaldi. Roger Milla’nın köşe noktası dansıyla akıllara kazınan turnuvada Sovyetler Birliği, Romanya ve Arjantin gibi güçlü takımların olduğu gruptan lider çıkarak dikkatleri üzerine çekmiş ancak ne yazık ki sonraki turnuvalarda aynı başarıyı bir daha gösterememiş ve mücadelesi yalnızca grup aşamasıyla sınırlı kalmıştı.
Kamerun’u Katar 2022’ye getiren üst yönetimin içerisinde ülkemizin yakından tanıdığı iki isim var. Yıllarca Galatasaray’ın ve sonrasında Trabzonspor’un savunmasında yer alan Rigobert Song bir yılı aşkın süredir takımın teknik patronu konumunda. Ülke futbolunun başında ise Antalyaspor ve sonrasında Konyaspor’da izleme şansına eriştiğimiz Samuel Eto’o bulunuyor. Samuel Eto’o’nun kupada Fas ile final oynayacaklarına dair fantastik bir tahmini de var.
Samuel Eto’o’nun fantastik tahminini kenara koyarsak Kamerun elbette barındırdığı yıldız isimlerle kupaya iyi bir rekabet ve heyecan katacaktır. Bana göre H grubuyla beraber turnuvanın en çekişmeli gruplarından olan G grubu futbolseverlere keyifli anlar yaşatabilecek potansiyeli içinde barındırıyor. Brezilya elbette yalnızca grubun değil turnuvanın en büyük favorisi konumunda lider çıkamayacaklarını düşünmek pek sağlıklı değil lakin ikincilik basamağı için üç takımın da ciddi rekabetine tanık olacağız. İlk maçlar sonunda Brezilya’nın Sırbistan’ı yenme ihtimalini cebimize koyarsak İsviçre-Kamerun mücadelesinin sonucu grubu enteresan hesapların yapıldığı bir yer haline getirecektir.