2018’den beri bekleyişimiz nihayet bitti. Bizzat zamanın FIFA başkanı Sepp Blatter’in “kötü bir seçim” olarak nitelediği Katar’ın ev sahipliği, çeşitli nedenlerle pek çok kişiyi turnuvadan soğutmuş durumda. Bir delilik hali içinde heyecan arayışımızın tek sebebi ise buna ihtiyacımızın olması.
Gelin işin heyecan tarafına biraz odaklanmaya çalışalım ve A Grubunu kısaca tanıyalım:
HOLLANDA
İşte, pek çokları için dünya kupaları tarihinin en heyecan verici, kimileri içinse en “loser” takımı! Kendi adıma, 10 kez katıldığı bir turnuvada tam 3 kez final oynayan bir takımı “kaybeden” olarak nitelemek, fazla kolaycı bir yaklaşım. Turuncu formasıyla özdeşleşen “Portakallar”, her yaştan futbolsevere hitap etmeyi başaran birkaç “dünya çapında” milli takımdan biri. Her jenerasyonunda nefis oyuncular çıkartmasının yanında teknik direktörleri, altyapı sistemi ve her zaman olmasa da çoğunlukla futbolun gideceği yönü belirleyen bir kutup yıldızı.
2010 Dünya Kupası finalindeki İspanya mağlubiyetiyle üçüncü kez kupanın kıyısından dönen Hollanda, Euro 2012’de grubunu puansız sonuncu bitirdi. Portakallar, 2014 Dünya Kupası’nda İspanya’yı farklı bir galibiyetle yenerek teselli bulsalar da yarı finalde Arjantin’e elenmekten kurtulamadı. Euro 2016’ya Türkiye’nin de olduğu gruptan çıkamayarak katılamayan turuncular, esas şoku 2018 Dünya Kupası’na katılamayarak yaşadı. Hollanda, Euro 2020’ye ikinci turda veda edip çıktığı 2022 Dünya Kupası elemelerinde grubun ilk yarısında Türkiye’ye geçilse de grubu lider bitirerek buraya gelmeyi başardı.
Bu elemelerde 12 gol atmayı başararak en azından milli takım performansını yukarı çeken Memphis Depay, sakatlığını atlatabilirse takımın en önemli gol silahı konumunda. Beşiktaş’ın golcüsü Wout Weghorst ve Steven Bergwijn gibi isimlerin de gole katkı yapmaya çalışacağı Hollanda’da, geçmişin aksine en dikkat çekici kısım diğer tarafta: Virgil van Dijk, Matthijs de Ligt, Stefan de Vrij ve Nathan Aké gibi isimler, kaleci konusunda pek yüzü gülmeyen takımın sigortası konumunda. Cody Gakpo, Denzel Dumfries ve Xavi Simons gibi isimler de turnuvaya renk katacak isimler kontenjanına aday olacaktır.
SENEGAL
Dünya Kupası ve Senegal deyince aklımıza tek isim geliyor: İlhan Mansız. Dönemin kelime oyunlu gazete manşetlerini bir kenara bırakırsak, 2002 Dünya Kupası’ndaki çeyrek finalde yolunu kestiğimiz “Tarenga Aslanları”, 20 yıl sonra daha ileri gitmeye çalışacak. Ancak bunun önünde bu kez kendi yıldızları var: Sadio Mane.
Kupanın başlama vuruşuna bu kadar az zaman kalmışken Mane’den gelen kötü haber Senegal’i epey sarstı. FIFA’nın Senegalli Genel Sekreteri Fatma Samoura, sakatlığın iyileşmesi için “Büyücüleri devreye sokacaklarını” ifade etse de yıldız futbolcunun turnuvada oynama ihtimali pek de görünmüyor. Sadio Mane’nin bu turnuvada oynamaması, şimdiden en büyük hayal kırıklıklarından sayılabilir.
Bu endişe verici yokluğa rağmen takımın geri kalanı hiç de fena değil: Edouard Mendy, Kalidou Koulibaly, Pape Gueye ve Ismaila Sarr’ın yanı sıra ligimizden Mame Thiam ve Famara Diedhiou’yu da barındıran kadro, 2018 Dünya Kupası’nda grup aşamasında elenmelerinin acısını çıkarmaya çalışacak.
EKVADOR
Gelelim grubun “underdog” u olarak niteleyebileceğimiz takıma. 2022 Dünya Kupası Güney Amerika elemelerini Brezilya, Arjantin ve Uruguay devlerinin ardında bitirerek kupaya katılmaya hak kazanan takım, bu haktan mahrum kalma tehlikesiyle karşı karşıya kaldı. Şili ve Peru’nun sahte doğum belgesiyle milli takımda oynatıldığını iddia ettiği Byron Castillo üzerinden açılan itirazı CAS reddetti ve 2026 Dünya Kupası elemeleri için Ekvador’a 3 puan silme cezasıyla yetindi.
Dünya Kupası’nda 2002, 2006 ve 2014 yıllarında boy gösteren “La Tricolor”, anlaşıldığı üzere 2000’li yıllarda yaptığı atakla dikkat çekiyor. Bu yıllarda yapılan 6 turnuvanın 4’üne katılma başarısını gösteren Ekvador, ülkenin en golcü futbolcusu Fenerbahçeli Enner Valencia, Brighton’dan Moisés Caicedo ve Pervis Estupiñán ve Leverkusen’den Piero Hincapié gibi dikkat çekici oyuncuları barındırıyor.
KATAR
Ev sahibi olarak belki de ilk ve son kez burada göreceğimiz Katar’la ilgili doğal olarak pek bir bilgimiz yok. Yine de bu takımın son yıllardaki görünürlüğü şaşırtıcı.
2019 Asya Kupası’nı finalde Japonya’yı devirerek kazanmayı başaran “Bordo”, 2022 Dünya Kupası hazırlık sürecini alışılmadık şekilde geçirdi. Copa America 2019, 2022 Avrupa Dünya Kupası Elemeleri ve 2021 Gold Cup’a katılarak pek çok turnuvada “seyyah” takım olarak bulundu. Gold Cup’ta yarı final oynamayı başaran takımdaki tek “yıldız” ise Akram Afif. 26 yaşındaki Afif, İspanya’da Villareal ve Sporting Gijon takımlarında oynamayı başardı.Katar’ın en golcü futbolcusu ise başka bir oyuncu: Almoez Ali. Ali, Afif’le beraber ülkesinin sadece bir ev sahibi olmaktan öteye gitmesini sağlamaya çalışacak.
NE OLUR?
Katar’ın Ekvador’la oynayıp kupanın da açılışını yapacağı grupta, ilk maçların sıralamayı direkt belirleyeceğini düşünüyorum. Burada kritik olan konu, Sadio Mane’nin sakatlığı. Eğer Senegal’in büyücüleri işe yaramazsa (!), ertesi gün oynanacak Senegal-Hollanda maçı, muhtemelen Louis van Gaal’in ekibinin liderlik yolunu açar. İlk maçta Katar’ı yenen bir Ekvador’un ikincilik için sürpriz bir atağı olabilir; bu senaryoda grubun son fikstüründeki Ekvador-Senegal maçı, grup maçlarının en lezzetli maçlarından biri olacaktır.