Sezonun ikinci çeyreğini, 13. yarış olan Macaristan GP sonrası geride bıraktığımızı ve yaz arasına girdiğimizi söyleyebiliriz. (İlk çeyrekteki takım ve sürücü performanslarını değerlendirdiğim ”Monako GP Ardından” yazısına buradan ulaşabilirsiniz) Russell’ın aldığı pole pozisyonu hafta sonuna damgasını vururken, gerilerden başlayarak kazanan Verstappen yarışa biraz da olsa heyecan kattı. Temposunu artırmış bir Mercedes ve hayal kırıklarıyla dolu bir Ferrari yarışın diğer önemli notlarıydı. Gelin, sezonun ilk yarısında gerçekleşen 13 yarışın önemli anlarına ve şampiyona durumuna birlikte kısaca bir göz atalım.
Bahreyn GP
- Leclerc
- Sainz
- Hamilton
İyi geçen sezon öncesi testlerini haklı çıkarır şekilde alınmış bir pole pozisyonu, sonrasında gelen duble… Tifosi için son yılların en güzel hafta sonuydu desem kimse itiraz etmez herhalde. Bekleyiş sona ermişti ve daha ilk hafta sonundan herkesin aklında aynı soru yer etmişti bile: ‘”O sene bu sene mi?”
Yarışı kazanan isim Charles Leclerc olurken son turlarda yaşananlar sonucunda Sainz da ikinciliğe yükseldi ve ilk hafta Ferrari’nin dublesi ile tamamlanmış oldu. Yarışa son şampiyon Vertappen’in 0.1 saniye önünde pole pozisyonunda başlayan Leclerc, startta da çekişi iyi yakalayarak yerini korudu. İlk pitlerin ardından 17. turdan başlayan Verstappen atağıyla, üç tur boyunca adeta bir tenis maçı izledik. Birinci viraj ve dördüncü viraj öncesi konumlanmış olan DRS bölgeleri ile liderlik ilk sektör bitmeden tam altı kez el değiştirdi. Yarışın kalan bölümünü tamamen kontrolü altında götüren Leclerc rahat bir galibiyet elde etti. Redbull’da Verstappen yarışı ikinci bitirecek gibi görünüyordu ancak aracında yaşadığı teknik arıza sebebiyle bitişe üç tur kala yarıştan çekilmek zorunda kaldı ve önemli puanlara veda etmiş oldu. Son tura girerken benzer bir problem mesajını Perez’den de duyduk ve birinci virajın sonunda o da motor arızasıyla spin atarak yarışa veda etmiş oldu. Bu sayede ikinci sıraya yükselen Sainz, 2019 Singapur sonrası kırmızılara ilk dubleyi getirmiş oldu. Zor geçen testler sonrası tasarımıyla gündemden düşmeyen Mercedes, Redbull’ların yaşadığı arızaları iyi değerlendirerek Hamilton ile 3’üncülük, Russell ile 4’üncülük elde etmiş oldular. Ferrari’nin yükselişi, Ferrari motoru kullanan müşteri takımlarına da yaradı. Bir senelik aranın ardından Haas ile pistlere dönen Magnussen 5. olup geride kalanların en iyisi olurken, 6. sırayı başka bir Ferrari motorlu Alfa Romeo, Bottas ile aldı.
Önemli notlar:
- Redbull PT güç üniteli üç aracın yarış dışı kalması
- Ferrari dublesi, müşteri takımlarının iyi temposu
- Mercedes fırsatçılığı, müşteri takımlarının emekleyişi
Suudi Arabistan GP
- Verstappen
- Leclerc
- Sainz
İlk yarışın şov yapan ekibi Leclerc ve Sainz, cuma günkü 2. pratik seansında süspansiyonlarına zarar vererek korkutsalar da, daha korkutucu olan bir şey varsa o da ilk antrenman seansında pistin çok yakınına konumlanmış olan Aramco tesislerinden birinin füze saldırısına uğramasıydı. İlk seansta pist üzerinde olan sürücüler durumun farkına varamasalar da ikinci seans öncesi durumu görüşmek için bir toplantı organize ettiler. Yarış ve F1 organizatörleri hafta sonunun kalanının güvenle tamamlanacağının garantisini verdiler ve bu karar sonrası süreç olağan şekilde devam etti.
İlk yarışta Verstappen ve Leclerc arasında gördüğümüz liderlik mücadelesi, Suudi Arabistan hafta sonunda da tüm hızıyla devam etti. 50 turluk yarış boyunca, bir ara süreci yarıştan çok DRS savaşlarına dönüştürseler de birbirlerini çokça kez geçen bu ikili arasından zafere ulaşan isim 0.5 saniye farkla Verstappen oldu. Yarışın şanssız ismi ise şüphesiz Perez idi. Yarışa pole pozisyonunda başlayan ve ilk pit aralığına kadar yarışı lider götüren Perez, tam da pite girdiği turda Latifi’nin kaza yapması ve güvenlik aracının devreye girmesi ile yapılan bedava pitlerin kurbanı oldu ve dördüncü sıraya geriledi. Bu esnada Leclerc liderliğe yükseldi ancak yarışın kalan kısmında düzlüklerde hızlı bir araca sahip olan Verstappen’in baskısını sürekli ensesinde hissetti. Yarışın bitimine üç tur kala liderliği kaybeden Leclerc, yine de en hızlı tur puanını da cebine koydu ve ikinci sırada podyuma çıktı. Podyumun son basamağını yine Ferrari’den Sainz oluştururken, şanssız Perez hafta sonundan ancak dördüncülük ile dönebildi.
Önemli notlar:
- Politik konuların spora dahil olması
- DRS’nin ve güvenlik aracının yarış stratejisindeki önemi
- Dayanıklılık problemleri
- Alpine takım içi mücadelesi
Avustralya GP
- Leclerc
- Perez
- Russell
Yarışa pole pozisyonundan başlayan Leclerc, net bir şekilde hafta sonunun en hızlı ismiydi. Monako’lu pilot yarışı rahat kazandı; hatta öyle ki son turları telsizden ”hızlı tur için bir girişimimiz olacak mı?” sorularıyla takımını boğarak geçirdi. Bu isteğine de cevap bulan Leclerc en hızlı turu da cebine koyarak hafta sonundan Grand Slam ile ayrıldı. Carlos Sainz için ise kötü başlayan hafta sonu, kötü bitti. Sıralama turlarında hata yaparak ancak 9. olabilen İspanyol, yarışa da ilk bölümü uzun tutabilmek için sert lastiklerle başladı. Startta bu sebepten yavaş kalıp 14. sıraya kadar gerileyen Sainz, ilk tur bitmeden yaşadığı temas ile çakıl havuzuna saplandı ve yarışa veda etti. Red Bull ise Verstappen ile bir kez daha yolda kaldı ve önemli puanları geride bıraktı. Diğer tarafta ise kötü bir start ve strateji ile yerini kaybetse de Perez, pist üstünde rakiplerini geçerek 2. sıraya kadar tırmandı, Red Bull için en azından hafta sonunun tesellisi oldu.
Önemli notlar:
- Vettel ve Sainz’ın sürüş hataları
- İkinci Redbull PT güç ünitesi arızası
- Orta sıra mücadeleleri
- Ferrari-Redbull-Mercedes podyumu
Imola GP
- Verstappen
- Perez
- Norris
Geride bıraktığımız yarışlara kıyasla çok daha sıkıcı ve tekdüze ilerleyen bir yarıştı. Islak zeminin yarışa heyecan katacağını düşünüyorduk ancak büyük bir etkisi olmadı. Sainz’ın henüz yarışın başında oyun dışı kalmasıyla Ferrari, zaten kötü geçen sıralama turları sonrası önde Leclerc ile yalnız kalmış ve Red Bull’lara karşı dezavantajlı konuma düşmüş oldu. Pistin ıslaklığı, kazanın yaşandığı bölümün pistin en dar virajlarından olması ve startın ardından kalabalık bir ekibin dar alana yığılması kazanın sıradan bir yarış aksiyonu olarak değerlendirilmesini sağladı (Ricciardo böylece yırttı diyebiliriz).
Sıralama turlarında pole pozisyonunu alan, sprint yarışta geriye düşmesine rağmen yeniden ilk sıraya yükselen ve pazar günkü ana yarışa da pole pozisyonunda başlayan Verstappen, startta da iyi bir çekiş yakalayarak yerini korudu. En büyük rakibi Leclerc ise korkunç bir start aldı, Perez ile Norris’e geçilerek 4. sıraya geriledi. Bu esnada yarış boyunca pist kurudu ve tüm takımlar kuru zemin lastiklerine geçerek yarışı bu şekilde tamamladılar. Şüphesiz ki yarışın olayı, Leclerc’in Variente Alta’da attığı spindi. İkinci pit-stop’lar sonrası Norris’in gerisinde kalan ve onu geçene kadar çokça zaman kaybeden Leclerc, Perez’in overcut’ına engel olamadı ve rakibinin arkasına düştü. Tekrar geride kalmış olmanın heyecanı ve stresiyle olsa gerek; şikan girişinde kerbün üstüne çıktı, aracını dengeleyemedi ve spin attı. Devamında yaptığı ekstra pit ile daha da sıra kaybeden Leclerc, yarışı ancak 6. sırada bitirebildi. Norris ise güçlü temposu ile öndeki hataları iyi değerlendirdi ve yarışı podyumun son basamağında tamamladı. Sıralama turlarında ilk 10’un dışında kalarak büyük hayal kırıklığı yaratan Mercedes, Russell ile iyi bir iş çıkarıp dördüncülüğe kadar yükselse de Hamilton için bu geçerli değildi. Takım patronu Wolff yarış bitimiyle telsizden; yarış boyunca Gasly’nin arkasına takılı kalan, DRS yardımıyla dahi geçiş yapamayan Hamilton’dan, ona sürülemeyecek derecede kötü bir araç verdikleri için özür diledi.
Önemli notlar:
- Sainz’ın çakıllar ile imtihanı
- Norris’in güçlü temposu
- Leclerc’in üzerine binen “en iyi pilot” baskısı
- Red Bull dominasyonu
- Aston Martin’in çifte puanları
Miami GP
- Verstappen
- Leclerc
- Sainz
Tarihte ilk kez düzenlenen Miami GP, sezonun genel beklentisi şeklinde Red Bull ve Ferrari çekişmesi içerisinde geçti. Bu yarış sonrası her ne kadar Leclerc ve Ferrari şampiyona liderliklerini korusalar da, Red Bull araçları da artık yarış temposu ve stratejik hamleleri ile rakibinin gölgesinde olduğunu hissettirdi. Sıralama turlarında ilk çizgiyi Ferrari, ikinci çizgiyi ise Red Bull kapatmıştı ancak startta iyi bir kalkış yapan Verstappen Sainz’ı çabuk avlayarak ikinciliğe yükseldi. Orta hamur lastikleri ile erkenden zorlanmaya başlayan Leclerc’i de 9. turda geçen Verstappen, devamında girecek olan güvenlik aracına kadar arkasına bakmadı. Uzun süre tek düze ilerleyen yarışı 41. turda gelen Gasly-Norris kazası hareketlendirdi. Piste giren güvenlik aracı farkları eritti, bu sayede hem liderlik hem de üçüncülük savaşı son turlarda kızıştı. Verstappen’i zorlayan Leclerc ile Sainz’ı zorlayan Perez, son turlara küçük de olsa bir heyecan katsa da sonuç değişmedi. Yarışı, en hızlı tur ile +1 puanı da cebine koyan Verstappen kazandı, lider Leclerc ile puan farkını biraz daha eritmiş oldu. Yarışın 50. turunda Bottas’ın yarış çizgisini tutturamayıp dışarı açılmasıyla Mercedes pilotlarının birer sıra yükselmesi ve 53. turda yaşanan Vettel-Schumacher temasını yarışın “heyecan katan(!) diğer olayları” olarak adlandırabiliriz.
Önemli notlar:
- Formula1’in bazı hafta sonları yarıştan çok şova önem vermesi
- Red Bull’un yükselen temposu
- Ferrari’nin zayıf kalan stratejileri (ileride bu not yerine yalnızca “denden” yazıyor olacağım)
- Orta sıra mücadelesinin tekerlek tekerleğe devam etmesi
İspanya GP
- Verstappen
- Perez
- Russell
Genel hatlarıyla sıkıcı geçmesine alışkın olduğumuz İspanya GP, bu yıl pist üstü mücadeleleriyle ve stratejik hamleleriyle bize aksiyonu bol bir yarış izletti. Yarışa pole pozisyonundan başlayan Leclerc, iyi startın da ardından yerini rahat koruyacak ve yarışı domine edecek gibi görünüyordu; Verstappen’in henüz dokuzuncu turda hata yaparak çakıllara uçmasının ardından “Birinci belli, ikinci kim?” sorusunu sormuştuk bile ancak unutmayın; Tifosi için ıstırapsız geçecek bir yarış yoktur!
Leclerc ilk bölümü, sorunsuz bir pit stop ile de gayet rahat geçirmişti ki 27. turda yaşadığı motor arızasına kadar… Sessizce pit yoluna giren ve yarıştan çekilen Leclerc ve Ferrari, böylece bir hafta sonu daha önemli puanlara veda etmiş oldu. Diğer tarafta ise yaptığı hata sonucu 4. sıraya gerileyen, ilk pit stoplar sonucunda yükselmeyi başaramayan Verstappen; yaşamaya başladığı DRS sorunuyla da iyice bocaladı. Pit ekibine süreç boyunca bol bipli mesajlar gönderen Verstappen; strateji değişikliği ile takılan yeni set soft lastikler, güçlü motor, düzensiz olsa da çalışan DRS ve tabii ki de gridin en destekçi takım arkadaşına(*) sahip olması ile ilk sıraya çıkmayı başardı ve yarışı kazandı. Perez ikinci olurken Russell bir kez daha Mercedes’i podyuma taşımayı başardı. 8. turda bir kez daha hata yapıp spin atan ve çok sıra kaybeden Sainz ise hasarı iyi azalttı ve yarışı 4. tamamladı.
Önemli notlar:
- Red Bull ve Verstappen’in şampiyona liderliğine yükselmesi
- (*) “That is very unfair, but ok…”
- Verstappen ve DRS butonuyla olan nazik ilişkisi
- Dördüncü virajın spin attırma yeteneği
- Sainz’ın hataları, Ferrari’nin dayanıksızlığı
- Mercedes’in devam eden istikrarı
Monaco GP
- Perez
- Sainz
- Verstappen
Her Formula 1 taraftarının ortak kanısıdır; Monoca yarışlarının cumartesi günü düzenlenen sıralama turlarıyla aslında teorik olarak bittiği. Ricciardo’nun 2018’de arızalı motor ile yarışı kazanması da bunu gösterir nitelikteydi. Örneğin, sadece hafta sonu boyunca şiddetini artıran yağmur bu sefer işleri değiştirecek gibi görünüyordu. Evet işler, yarışa yalnızca o anlık büyük bir heyecan getirse de değişti ancak sebep olan şey yağmur değil, Ferrari pit stop ekibiydi…
Yarışa yağmur altında, güvenlik aracı arkasında atılan turlarla başlamaya niyet edilse de pist üzerindeki su miktarının fazlalığı kırmızı bayrağı ve 45 dakikalık bir bekleyişi beraberinde getirdi. Devamında yarış, pistin daha iyi duruma gelmesiyle tekrar başladı. Herkesin beklentisini karşılar şekilde ufak temaslar ve Gasly’nin birkaç geçişi dışında, sıkıcı ilerleyen yarışa yeni bir Leclerc-Ferrari olayı damgasını vurdu. 22. turda, slick set lastikler için hem Sainz’ı hem Leclerc’i pite çağıran ekip; son anda Leclerc’in yeterli boşluğa sahip olmadığını ve Sainz’ın arkasında beklemesi gerektiğini fark etti. Her şey için geç kalınmış olması, birkaç bipli telsiz mesajını ve Leclerc’in dördüncü sıraya gerilemesini beraberinde getirdi. Devamında yapılan pitler ile Perez Sainz’ı, Verstappen de Leclerc’i geçti ve podyum sıralaması 23. turdan sonra belirlenmiş oldu. 27. turda Mick Schumacher’in yaşadığı büyük kaza yürekleri ağza getirse de kısa süre sonra kendisinin araçtan yürüyerek çıktığını gördük ve rahatladık. Aracının kontrolünü kaybederek bariyerlere çarpan ve şasinin ikiye ayrılmasıyla sonuçlanan bu kaza için “sezonun en büyüğüydü” diyebiliriz. İlk dört pilotun bir ara 1.5 saniyeye kadar sığdığı Monaco GP, yaşanan duraksamalar sebebiyle üç saat içinde, 64 tur ile tamamlandı.
Önemli notlar:
- Hava şartlarının hafta sonuna etkisi
- Latifi ve “bariyer çekimi kanunu”
- Denden
Azerbaycan GP
- Verstappen
- Perez
- Russell
Sezona duble ile başlayan Ferrari, duble ile devam ediyordu ancak; tersten! Tifosi olarak saç baş yolduğumuz bir yarıştı diyeceğim ama burada iki soru devreye giriyor; birincisi, yolacak saç veya baş kalmış mıydı? İkincisi, maalesef daha bunlar iyi günlerimizdi…
Farklı olaylar ve sürpriz sonuçlar ile her zaman ilgi çekici yarışlara sahip olan Azerbaycan GP’de, bu sene Ferrari mevzusunu saymazsak sıradan bir yarış ortaya çıktı diyebiliriz. Leclerc 6. kez pole pozisyonunu aldı, ilk dört sırayı alışılmış şekilde Ferrari ve Red Bull doldurdu. Pazar günü ise ön sırada yarışa iyi başlayan isim Perez oldu. 2. cepten iyi kalkan ve iç çizgide yerini iyi alan Perez, bu sayede henüz birinci virajda Leclerc’i avladı ve ön sıraya geçti. Devamında klasman, Sainz’ın olayına kadar, birkaç sıra değişimi dışında aynı kaldı diyebiliriz. Aracında yaşadığı sorunun ardından kaçış alanına giren Sainz yarışa veda etti ve sanal güvenlik aracını piste davet etmiş oldu. Erken pit avantajını değerlendiren Leclerc ve Russell piste 3. ve 4. sırada geri döndüler. Yarış yeniden başladığında Perez 1. ve Verstappen 2. sıradaydı ancak ilerleyen turlarda görmeye alışkın olduğumuz bir şekilde Perez (ne demiştik, gridin en destekçi takım arkadaşı) liderliği Verstappen’e bıraktı… Red Bull pilotlarının da pitleriyle liderliğe tekrar yükselen Leclerc 20. turda motorundan dumanlar çıkmasıyla aracını garaja geri getirdi ve yarışa veda etti. Kendilerine en yakın rakiplerinin yarış dışı kalmasıyla Red Bull pilotları Bakü caddelerindeki gezilerini 51. tura kadar devam ettirdiler ve yarışı birinci ve ikinci olarak tamamladılar. 3 ve 4. sıraları ise, boğuştuğu dalgalanma problemlerine rağmen Mercedes aldı ve bir kez daha geride kalanların en iyisi olmayı başardı.
Önemli notlar:
- Ferrari ve yeni bir güç ünitesi arızası
- Red Bull dublesi
- Mercedes ve artan dalgalanma problemleri
- Vettel’in artan yarış temposu
- Alpha Tauri’nin “DRS – Duct Tape” çözümü
Kanada GP
- Verstappen
- Sainz
- Hamilton
Artık klasikleşen şekilde Ferrari-Red Bull çekişmesi ile geçmesi beklenen antrenman ve sıralama turlarında bu hafta sonu bir sürpriz vardı: Alpine ve Alonso. Antrenman seanslarında da çok iyi turlar ortaya koyan Alonso, sıralama turlarında Verstappen’in arkasında 2. sırayı alarak herkesi şaşırttı. Güç ünitesi değiştirip son sıralara gerileyen Leclerc ve sıralamada 3. sırayı alabilen Sainz ile hayal kırıklığı yaratan Ferrari’ye karşı 4. sırayı alan Hamilton ile sezonun en iyi grid pozisyonlarını elde eden Haas sürprizin diğer kısımlarını oluşturdular.
Kuru zeminde gerçekleşen yarışta Verstappen, startta iyi bir çekiş yakalayarak yerini korudu. Perez’in arızasına kadar da yarışı en önde koşan Verstappen, sanal güvenlik aracı ardında yaptığı erken pit ile 3. sıraya gerilemiş oldu. Devamında hızlı temposu ile Alonso’yu rahat geçen son şampiyon, Sainz’ı ise piste giren ikinci sanal güvenlik aracı arkasında geçti. İki güvenlik aracı periyodunda da Alonso’yu pite almayan Alpine yarışın en büyük stratejik hatasını yapmış ve Alonso’nun arka sıralara düşmesine sebep olmuş oldu. Yaptığı ikinci pit ile yine 3. sıraya gerileyen Verstappen, Tsunoda kazasıyla piste giren güvenlik aracı ve devamında Sainz’ın pite girmesiyle tekrar liderliği ele geçirdi. Taze lastikleri ile kalan 14 tura avantajlı giren Sainz, ne yaptıysa Verstappen’i geçemedi ve Hollandalı pilot sezonun 6. galibiyetini elde etti. Güçlü rakibi Leclerc’in ancak 5. olabildiği bu yarış sonrası Verstappen, şampiyona liderliğini sağlamlaştırmış oldu. Mercedes ise bir kez daha Hamilton ile 3. Russell ile 4. sırayı aldı ve güçlü bir hafta sonunu daha geride bıraktı. İyi grid pozisyonuna rağmen Alonso, yarış temposu ve yapılan stratejik hatalar neticesinde yarışı ancak dokuzuncu olarak tamamladı.
Önemli notlar:
- Verstappen’in dominasyonu
- Russell’ın 9. yarışı da ilk beşte bitiren tek pilot olması
- Alonso’nun ön çizgiden startı
- Perez’in şanssızlığı
- Haas’ın sıralama performansı
- Hayalet Mclaren
Britanya GP
- Sainz
- Perez
- Hamilton
Plan yapsanız dahi bir Formula 1 aracının böyle bir kaza yapmasını, ters dönmüş şekilde pist dışına sürüklenmesini, taklalar atarak lastik bariyerler ve teller arasında sıkışıp kalmasını sağlayamazsınız… Kırmızı bayrak öncesi Alfa Romeo’nun korkutucu kaza görüntüsü ve rejinin uzunca bir süre olayı yayınlamaması ile akıllara önce en kötüsü geldi. Son zamanlarda, Grosjean kazasından sonra geçen en zor dakikalardı desem yanlış olmaz herhalde. Neyse ki korkulan olmadı ve bir süre bekleyişin ardından Zhou’nun Stefano Domenicali ile konuştuğu, sağlıklı ve kanlı canlı görüntüsü ekranlara yansıdı. Bu kazanın olduğu esnada Albon da büyük sayılabilecek bir kazaya karışmıştı ancak neyse ki kendisinin iyi olduğu o an kontrol edilebilmişti. Yarışta yaşanan bu kaosun detaylarına girersem, çıkamam… O yüzden izlememiş olanlar için buraya bir video analiz linki bırakıyorum.
Tüm Formula 1 severlerin derin bir oh çekmesinin ardından yarış, durarak ve orijinal grid pozisyonu ile (yarışta resmi olarak ilk sektör tamamlanmadığı için) tekrar başlatıldı. Yarışa en önden başlayan Sainz, Verstappen’e karşı agresif savunmasıyla yerini korudu; Leclerc ve Perez arasında yaşanan temasta Perez ön kanadını kırdı ve erken pit yapmak durumunda kaldı. Leclerc de kanadına hasar vermişti ancak herhangi bir aerodinamik kaybın olmadığını düşünen pit duvarı onu pistte tutmaya devam etti. Önde kalmasına rağmen farkı açamayan ve baskıya maruz kalan Sainz ise, 10.turda pist dışına çıktı ve liderliği Verstappen’e teslim etmiş oldu. Verstappen’in eline geçen bu avantaj maalesef çok uzun sürmedi. Pist üzerinde kalmış olan karbon fiber parçalarından birinin aracına deyim yerindeyse “saplanmasıyla” yere basma gücünü kaybeden Hollandalı pilot, durumun yalnızca lastik patlaması olduğunu düşünerek pite girdi. Büyük hasarı sonradan fark eden pit duvarının da yapabilecek bir şeyi olmadığından Verstappen, galibiyete veda etmiş ve artık puan barajı içerisinde kalmaya odaklanmıştı. İlk iki sırada yer alan Ferrari’ler için sorunlar baş göstermeye başlamıştı. İkinci sırada olan Leclerc daha iyi bir tempoya sahip olduğundan öne geçmek için baskı yapıyordu; bir yandan da arkadan uçarak gelen bir Mercedes vardı. Yapılan pit-stoplar sonrası sıralama değişmemişti ancak hasarlı ön kanadına rağmen Leclerc bu defa Sainz’a daha da yaklaşmıştı. Ferrari, arkadan uçarak gelen Mercedes’e de sıra kaybetmemek için, ilk stint’te öne geçmesine izin verilmeyen Leclerc’i bu defa kendi emriyle ön sıraya taşıdı. Kısa sürede Sainz ile farkı beş saniyeye çıkaran Leclerc için şanssızlık, Ocon’un arızası sonucu piste giren güvenlik aracı ile başlamış oldu. Gerçi buna “şanssızlık” demek doğru olmayacaktır; sebebini önemli notlar kısmında artık aşina olduğunuz “denden” ile anlayacaksınız.
Evet, Ferrari yine şaşırtmadı ve müthiş bir strateji hamlesiyle 1-2 olarak bitirecekleri yarışı ancak 1-4 olarak bitirdiler. Pistte kalan Leclerc’e karşılık pite giren Sainz, Hamilton ve Perez taze lastikler ile yarışın kalan kısmına başladılar. Elindeki aşınmış sert lastiklere rağmen bence harika savunmalar yapan ve rakiplerinin onu kolay geçmesine izin veremeyen Leclerc, bu çabayı yarış sonuna kadar taşıyamadı ve podyum pozisyonunun dışında kaldı. Yarışın başı gibi kaotik geçen bu son turları detaylıca anlatmayacağım, günün sonunda damalı bayrağı geçen ilk isim Sainz oldu ve Formula 1 kariyerinin ilk galibiyetini elde etti. Yaşadığı temas sonrası erken pit ile son sıralara gerileyen Perez sessiz sedasız ikinci olurken, podyumun son basamağını alışılmış şekilde bir Mercedes tamamladı.
Önemli notlar:
- Zho’nun ve Albon’un sağlıklı bir şekilde aramızda olması
- Halo’nun önemi
- Russell’ın ve Mercedes’in ilk kez yarış dışı kalması
- “…Through Goes Hamilton!”
- Sainz’ın ilk pole pozisyonu, ilk zaferi
- Mick Schumacher’in ilk puanları
- Denden
Avusturya GP
- Leclerc
- Verstappen
- Hamilton
Büyük Britanya GP’nin etkisini henüz atlatamamıştık ki Avusturya’da eğlencenin bol olduğu ve sonunda özellikle biz Tifosi’lerin mutlu edildiği bir yarışı daha geride bıraktık. Uzun bir aradan sonra zor da olsa galibiyeti alan, bu süreçte Verstappen’i pist üzerinde tam üç kez geçen, son turlarda da gaz pedalı problemleri ile ecel terleri döken Leclerc’i, eğer yazıyı okursa diye buradan tebrik ediyorum.
Pazar günkü ana yarışa Verstappen, cumartesi yapılan sprint yarışını kazanarak pole pozisyonunda başladı. Ön sırayı kapatan diğer isim, alıştığımız şekilde Leclerc oldu. Beş kırmızı ışık söndüğünde iyi bir start alan Verstappen kısa sürede DRS mesafesinden de kaçarak bir süreliğine yerini sağlamlaştırdı. Leclerc de ikincilikten kopmadı ancak ilk virajlar sonrasında arkasında bir ölüm grubu oluşmuştu bile. Sainz, Russell, Perez üçlüsü 4. viraja kadarki süreci yan yana geçtiler desem yeridir. Pistin en meşhur yeri olan 4. virajın bu seneki kurbanı Perez oldu. Russell ile temas yaşayıp çakıllara uçan Perez, pit stop sonrası piste geri dönse de hasar yüzünden yarışı bırakmak zorunda kaldı. Yarışın devam eden kısmında sprint yarışına nazaran daha yavaş kalan Verstappen, 12. turda Leclerc’e geçildi. Devamında Red Bull’un erken pit hamlesiyle temposunu artıran Hollandalı, Leclerc’in pitleri sonrası onları geçmiş oldu fakat Ferrari’lerin temposu çok hızlıydı. Leclerc, 53. turda bir kez daha Verstappen’i geçti ve görece yerini sağlamlaştırdı diyebiliriz. Devamında Sainz’dan da aynı turda hızlı bir tempo ve atak görecektik ki, bir anda gelen arıza ve motorda çıkan yangın ile şanssız bir şekilde yarış dışı kaldı. Bu durumun ardından Ferrari’de drama tabii ki de bitmedi. Telsizden aracında bir sorun olduğunu ileten Leclerc, kalan turların hepsinde takılı kalan gaz pedalını kendi imkanlarıyla geri getirdi. Verstappen’e karşı da farkın erimesine izin vermedi, gergin ve stresli bir şekilde de olsa yarışı zirvede tamamladı. 3. ve 4. sırayı ise sıralama turlarında hata yapan ancak hasarı iyi azaltan Mercedes’ler aldı.
Önemli notlar:
- 4. virajın devam eden laneti
- Ferrari ve Leclerc’in dönüşü
- Ocon’un güçlü performansı
- Orta sıra mücadelesinin kızışması
- Schumacher’in günün pilotu olması
Fransa GP
- Verstappen
- Hamilton
- Russell
Leclerc, sıralama turlarında güç ünitesi değişikliği ile son sıraya düşecek olan takım arkadaşı Sainz’ın da yardımıyla pole pozisyonunu elde etti. Leclerc ve ikinci sırayı alan Verstappen çekişmesi ile başlayan Fransa GP’si olağan şekilde, startta sıralamanın bozulmaması ile devam etti. 17. tura kadar yarışı, Norris’in sıra kaybetmesi dışında sıradan olarak adlandırabiliriz. 17. turda kamera açısının bir anda lastik bariyerlere doğru dönmesi ve VELAS yazısının okunmasıyla beraber durumu öğrenmiş olduk. Aracın kontrolünü kaybederek spin atan Leclerc, bariyerlere çarptı ve yarışa güçlü bir “NOOOOOO!” nidası ile veda etti. Kaza sonrası güvenlik aracının dahil olmasıyla pitlerini yapan Hamilton, Perez ve Russell piste avantajlı döndüler. Sainz ise Albon’a karşı yaşadığı “güvensiz çıkış” dolayısıyla 5 saniye ceza aldı. Ancak piste döndüğü anda güçlü temposu ile geçişlerine başladı ve öndeki grubu yakalayıp 3. sıraya kadar yükseldi. Devamında takımı tarafından pite çağrılan Sainz, 9. olarak piste döndü ve burada -bana göre- yeni bir Ferrari strateji hatasını görmüş olduk. Biraz risk ile podyum kovalamak gerekirken amacın altıncılığı/yedinciliği garantilemek olması bana cesurca gelmiyor. Bu esnada önde Russell ve Perez kıran kırana mücadelenin içinde kalmıştı. Mistral Şikanı’nda temas yaşayan ikili, neyse ki herhangi bir aksilik olmadan durumu kurtardılar. Devamında yaşanan sanal güvenlik aracı olayında adeta uyuklayan Perez, podyum pozisyonunu Russell’a altın tepside sundu ve böylece Mercedes sezonun ilk çifte podyumunu yakalamış oldu.
Önemli notlar:
- Leclerc’in şampiyonayı zora sokması
- Mercedes ve sessiz sedasız yürüyüşü
- Russell-Perez teması, devamında Perez’in uyuklaması
- Mclaren-Alpine mücadelesi
- Aston Martin’in yükselen ivmesi
- Denden
Macaristan GP
- Verstappen
- Hamilton
- Russell
Russell, Hungaroring pistinde sezonun hızlı ekipleri Red Bull ve Ferrari’yi geride bırakarak kariyerinin ilk pole pozisyonunu elde etti. Ferrari 2. ve 3. olarak yine de avantajlı bir pozisyon elde ederken, güç ünitesi arızasıyla Verstappen 10. oldu. DRS arızasıyla Hamilton ancak 7. sırayı aldı, Perez de Q2’de elenerek ancak 11. oldu.
Yarış başlamadan önce atıştıran yağmur soru işaretlerini beraberinde getirse de formasyon öncesi pist kurudu ve yarış kuru zeminde başladı. Beş kırmızı ışığın sönmesiyle Ferrari’ler, öndeki Russell’a atak yapsa da ilk sırayı ele geçiremediler. Yarışa yumuşak set lastiklerle başlayan Verstappen ve Perez, öndeki rakiplerini sırayla geçerek yükseldiler. Bu süreçte öndeki ekibin kaybedeni Norris idi. Geriden gelen hızlı isimlerin hepsine geçilen Norris, devamında pite girerek yeni set orta lastiklere geçiş yaptı. Öndeki hızlı grup arasında en son pit yapan kişi Leclerc idi. Bu sayede taze lastik avantajını da cebine koyan Leclerc, önündeki Russell ile farkı düzenli olarak kapattı ve sonunda rakibini geçmeyi başardı. Devamında dördüncü sıradan artan temposuyla Verstappen farkı kapattı, Russell ve Leclerc’i pite zorladı. Ferrari’nin yeni bir “denden”i de burada yaşandı. Leclerc hafta sonunun en az kullanılan lastiği olan sert hamura geçiş yaptı. Bu esnada temposunu daha da artıran Verstappen, sırayla Russell ve Leclerc’i geçerek 1’inciliğe yükseldi. Öyle ki sonraki turda 13. virajda spin atmasına rağmen yarışa geri döndü. Sıra kaybetmiş olsa da bir süre sonra Leclerc’i pist üzerinde tekrar geçti ve yarışı da 1. sırada tamamladı. Hamilton 51. turdan itibaren yumuşak hamura geçiş yaptı ve hızı sayesinde o da rahat bir 2’ncilik elde etti. Leclerc ise orta hamur ile temposu iyi olan Russell’ın baskısını uzun bir süre hissetti ve sonunda geçildi, bu sayede Russell yarışı podyumun son basamağında bitirdi ve bir kez daha Mercedes’e çifte podyum getirdi.
Önemli notlar:
- Russell’ın ilk pole pozisyonu
- Verstappen’in spini
- Mercedes’in bir kez daha iyi temposu
- Denden
Son yarışın antrenman ve sıralama performanslarına bakınca, makul bir strateji ile duble yapmasına kesin gözüyle bakılan Ferrari, hayal kırıklıklarına bir yenisini daha ekledi ve Leclerc’in şampiyonluğunu artık mucizelere bıraktı diye düşünüyorum. Doğru zamanda doğru riski alamamak ve Leclerc’i en az veriye sahip olunan sert hamurla piste yollamak, benim gibi sıradan bir yarışsever için bile “amatörce” olarak adlandırılabilecek bir hataydı. İlk çeyreği değerlendirdiğim yazımda “Leclerc ve Verstappen arasında geçecek şampiyonluk düellosuna odaklandık’’ demiştim; bunu şu an “Verstappen’in %90 seviyelerinde olan şampiyonluğunu kutluyor; ikinci olma ihtimali olan Perez, Leclerc, Sainz, Russell ve Hamilton’a başarılar diliyorum” şeklinde güncelliyorum. Saç baş yolmaya devam Tifosi…
1 yorum
Yarışları kafamda tekrar bir özetledim güzel oldu, ellerine sağlık