E-sporun en büyük ve en çok izlenen organizasyonlarından bir olan League of Legends Dünya Şampiyonası başlıyor. İzlanda’nın Reykjavik kentinde, 5 Ekim – 6 Kasım tarihleri arasında düzenlenecek olan turnuvanın kuraları çekildi. Play-in, ana grup ve elemeler olmak üzere üç aşamadan oluşan ve ülkemizi Vodafone Şampiyonluk Ligi Şampiyonu Galatasaray E-Spor’un temsil edeceği Worlds 2021’in formatı ve gruplarının detaylı incelemesine başlıyoruz.
Öncelikle Worlds’e dair birkaç bilgi… League of Legends Dünya Şampiyonası bu yıl 11. kez düzenlenecek. Normal şartlarda Çin’de oynanması planlanan turnuva, pandemiden ötürü İzlanda’ya taşındı. Bunun yanında turnuvaya her zaman renk katan Vietnam takımları da yine pandemi yüzünden maalesef Worlds’te yer alamayacak.
Bugüne kadar yapılan turnuvaları domine eden ve altı şampiyonluk elde eden Güney Kore takımları her zaman doğal favori konumundalar. Onları iki şampiyonlukla Çin ve birer şampiyonlukla Avrupa ve Pasifik bölgesi izliyor.
Türkiye’nin turnuvada boy gösteren ilk temsilcisi Dark Passage takımıydı. 2014 yılında o dönem düzenlenen Wild Card turnuvasını kazanan DP, Worlds’de yer almayı başarmış ancak ana gruplarda galibiyet alamamıştı. 2017’de turnuva formatına play-in aşamasının eklenmesiyle, takımlarımız direkt olarak şampiyonaya katılmaya başladı. Aynı yıl Vodafone Şampiyonluk Ligi’ni kazanan 1907 Fenerbahçe, play-in grubunu lider tamamlayarak ana grup aşamasına katılmayı başaran ilk takımımız olmuştu.
Bu sezona en büyük şampiyonluk adayı olarak başlayan ve sonunda da kupaya uzanan Galatasaray E-Spor, bu dev sahnede ilk kez yer alacak. Ancak Türkiye’yi oyuncu olarak temsil eden lejyonerlerimizi de unutmamak gerek. MAD Lions ile birlikte hem yaz hem de kış mevsiminde “LEC” (Avrupa Bölgesi) şampiyonluğu yaşayan fenomen üst koridor “Armut” (İrfan Berk Tükek) ve “LCS” (Kuzey Amerika Bölgesi) şampiyonu 100 Thieves’in Jungle’ı “Closer” (Can Çelik). Her iki oyuncumuz ve takımları, bölgelerinin “titanları”nı arkalarında bırakarak League of Legends’ın en büyük sahnesinde Galatasaray ile beraber bütün e-sporseverleri büyük bir heyecana sürükleyecekler.
Bütün e-sporseverlerden bahsetmişken son olarak ufak bir istatistik: 2013 yılında düzenlenen League of Legends Dünya Şampiyonası Finali’ni aynı anda 3.8 milyon kişi izlemişti. Geçtiğimiz yıl oynanan final maçı sırasında ise bu sayı 46 milyona ulaştı.
PLAY-IN
11 bölgeden 22 takımın mücadele edeceği League of Legends Dünya Şampiyonası, play-in maçları ile başlayacak. Bu 22 takımın 12’si halihazırda ana gruplardaki yerlerini almış durumdalar. Tıpkı geçen seneki Worlds’de olduğu gibi, beş takımlı iki gruptan oluşan play-in aşaması ise ana gruplara kalacak dört takımı belirlemek amacıyla yapılacak. Kura çekimlerinin ardından play-in grupları şu şekilde oluştu:
Play-in’deki takımlar, gruplarındaki rakiplerinin her biri ile tek maç yapacaklar ve galibiyet sayılarına göre sıralanacaklar. Tüm maçlar tamamlandığında herhangi bir eşitlik olması halinde, tie-break maçları oynanarak kesin sıralama belirlenecek. Yani ikili averaj gibi bir uygulama söz konusu değil. Grubunu lider bitiren takımlar direkt olarak ana gruplara kalma hakkı elde ederken, son sıradaki takımlar elenecek.
Üçüncü ve dördüncü sıradaki takımlar ise (A3 vs. A4 – B3 vs. B4), birbirleriyle beş maçlık bir seri oynayacak. Bu serinin kazananı ile karşı grubun ikincisi arasında (A vs. B2 – B vs. A2) oynanacak beş maçlık serilerin kazananları ana grup aşamasının yolunu tutacak.
Gelelim Galatasaray E-Spor’a. Play-in gruplarında PCS’ten Beyond Gaming, LCS’ten Cloud 9, LCL’den Unicorns of Love ve LJL’den DetonatioN FocusMe ile B Grubu’nda eşleşen Galatasaray için kuranın hem şanslı hem de şanssız geçtiği söylenebilir.
Öncelikle gruptaki bütün takımların Galatasaray’dan çok daha fazla uluslararası turnuva tecrübesi var. Mesela Cloud 9, 2012’den 2019’a kadar düzenlenen bütün Worlds turnuvalarında boy göstermiş bir takım. Ancak Kuzey Amerika Bölgesi takımlarının eski seviyelerinden uzaklaştığı bir gerçek. Bununla birlikte Pasifik Bölgesi takımlarının hızlı yükselişi, LCS üçüncüsünün direkt ana grup aşamasında yer almasının önüne geçti.
Unicorns of Love ise her zaman League of Legends turnuvalarını takip edenlerin en çok ilgisini çeken takımlardan biri olmuştur. Olağandışı tavırları, meta dışı seçimleri ve eğlenceli maçlarıyla katıldığı bütün organizasyonlara renk katan ve ‘gönüllerin şampiyonu’ unvanını hak eden UOL, bunları yaparken kazanan bir takım olmayı da başardı. 2019’a kadar Avrupa Bölgesi’nde mücadele eden takım, bu noktadan sonra Bağımsız Devletler Topluluğu Ligi’nin bir parçası olarak devam etti. Eski günlerinden biraz uzaklaşmış olsalar da halen herkese her türlü zorluğu çıkarabilecek bir ekip.
PCS temsilcisi Beyond Gaming, 2021 yılının başında ahq E-Sports’un yerini alarak ligdeki mücadelesine başladı. Hem kış hem de yaz mevsimini PSG Talon’un ardında ikinci olarak tamamladı. Kadrosu kısmen çaylaklardan oluşsa da BYG önemli bir geleneğin yetenekli genç oyuncularla devamını hedefleyen ve ana gruplara kalma yolunda rakiplerine hata yaptırabilecek kalibrede bir takım.
Geriye LJL temsilcisi DetonatioN FocusMe kalıyor. 2012 yılında kurulan ve 2015 yılı itibarıyla Japonya Bölgesi’nin ilk tam zamanlı League of Legends takımı olarak hayatına devam eden DFM’i, pek çoğumuz 2015 yılında Türkiye’de düzenlenen ve Beşiktaş’ın kazandığı Wild Card turnuvasında tanıdık. Bölgesinin en başarılı takımlarından biri olan DFM, son dört yılda üçüncü kez Dünya Şampiyonası’na katılma hakkı elde etti.
Bütün bunların yanında Galatasaray E-Spor, ilk kez Worlds’te yer alacak. 18 normal sezon maçında yalnızca üç mağlubiyet alarak oldukça dominant bir performansla şampiyonluğa ulaşan Galatasaray’ın en çok öne çıkan özelliği, her şartta maç kazanabilmesi oldu. Erken oyun kompozisyonuyla da kazandı, geç oyun kompozisyonuyla da kazandı. Oyunun başında geriye düştüğünde de kazandı, ejder ruhuna karşı da kazandı. Meta dışı şampiyon seçimleriyle de kazandı, metaya uygun seçimlerle de. Ancak tüm bunları büyük sahnede yapıp yapamamak bambaşka bir mesele. Daha önce turnuvada yer alan takımlarımızın aldığı sonuçları da göz önüne aldığımızda GS’nin oyununu daha da geliştirerek turnuvaya gelmesi gerektiği kesin.
Galatasaray’ın bu sezon en çok öne çıkan özelliği, üst koridor Crazy ve ormancı Mojito arasındaki nefis uyumdu. Ancak bu bağlantı -VFŞL yarı finalindeki Galacticos eşleşmesinde olduğu gibi- bir şekilde koparılırsa takımın oyunu sekteye uğruyor. Bunun yaşanma ihtimaline karşı alternatif bir kazanma koşulu bulunmalı. Orta koridorda Bolulu’nun lig boyunca gösterdiği başarılı performansın devamı ve Alive-Zergsting alt koridor ikilisinin de finaldeki gibi oynaması şart. Bunun dışında, GS için seçim-yasaklama aşaması, makro oyun ve metaya uyum sağlama gibi konularda ortalamanın üzerinde olduğunu söyleyebiliriz. Ancak ortalamanın üzeri bu aşamada ne kadar yeterli olur bilinmez.
Kuranın şanslı kısmı ise play-in aşamasının bölüm sonu canavarları Kore takımı Hanwha Life Esports ve Çin takımı LNG Esports’un diğer gruba düşmesi oldu. Yazının başında kısaca değindiğim üzere, diğer bölgeler ile kayda değer bir seviye farkı bulunan Kore ve Çin takımları bu aşamada da doğal favori. Dolayısıyla kurada onlardan kaçabilmek, zor da olsa il iki için hesap yapma şansını da beraberinde getirdi.
Ancak kuranın bu şanslı kısmı, format gereği bir şanssızlığı da beraberinde getiriyor. İlk iki dışında elde edilecek her sonuç, Galatasaray ile grup aşaması arasında bu canavarlardan birinin girmesi anlamına geliyor. Tabii ki bu senaryonun gerçekleşmesi için bu iki takımın herhangi bir kazaya uğramadan, grubu ilk ikide bitirmesi gerekiyor ki olmaması çok büyük sürpriz olacaktır. Bu ihtimalin Galatasaray’ın Worlds macerasının sonu olma ihtimali oldukça yüksek olacak.
ANA GRUPLAR
Play-in aşamasından gelecek takımları işte bu gruplar bekliyor: A Grubu’nda 2020 şampiyonu Damwon Kia (LCK), 2019 şampiyonu FunPlus Phoenix (LPL) ve LEC temsilcisi Rogue bulunuyor. B Grubu’nda temsilcimiz Closer’ın takımı 100 Thieves’i rakipleri Çin şampiyonu Edward Gaming ve bir League of Legends hanedanı olan T1 (eski adıyla SK Telecom T1) var. PCS şampiyonu PSG Talon, LEC ikincisi ve bu turnuvanın ilk şampiyonu Fnatic ve Çin’in en güçlü takımlarından Royal Never Give Up (RNG), C Grubu’nu oluşturuyor. Diğer temsilcimiz Armut’un MAD Lions’u ise D Grubu’nda Kore’den Gen G ve LCS temsilcisi Team Liquid ile eşleşti.
Play-in takımlarının gruplara yerleştirilmesinde ise ince bir ayrıntı var. Aynı bölgenin takımları grup aşamasında birbirleriyle eşleştirilmiyor. Dolayısıyla eğer beklendiği şekilde gelecek dört takımdan ikisi HLE ve LNG olursa yalnızca bir gruba gidebiliyorlar. HLE, Kore temsilcisi bulunmayan C Grubu’nda PSG, FNC ve RNG ile eşleşirken; LNG ise D Grubu’nda yer alacak.
Hem play-in hem de grup aşaması, son derece eğlenceli ve çekişmeli maçlara gebe. Eğer League of Legends izlemiyorsanız, bu turnuva başlamak için büyük bir fırsat. En iyi takımları ve temsilcilerimizi en büyük sahnede en üst seviyede oynarken görmek gerçekten bambaşka bir deneyim. Tabii ki seyircilerin olmaması, atmosferin en üst seviyeye çıkmasına engel olacak ama oyunun geldiği nokta göz önüne alındığında, kısa League of Legends tarihinin en unutulmaz turnuvalarından biri olma ihtimali çok ama çok yüksek.
Yazının sonuna gelirken, bir “LoL”cü olarak saydığım bütün bu sebeplerden ötürü turnuvayı iple çekiyorum. Tabii ki başarı ihtimali olan bir takımımızın olması ve halihazırda elde ettiği başarıların devamını getirecek oyuncularımızın yer alması da bu turnuvaya dair beklentilerimi ve heyecanımı daha da yükselten etmenler. Hem Galatasaray’a hem de Armut ve Closer’a başarılar dileyerek, siz, turnuva moduna sokacak bir şarkı ile noktayı koyuyorum.